2017. október 23., hétfő

Gluténmentes kenyér alap recept

Pillanatnyilag ez a leginkább használatos és bevált kenyér receptünk, amit egyébként használok még zsemléhez és tulajdonképpen jó pizza alapnak, lángosnak is, hogy csak a legelemibb dolgokat említsem. Sarkalatos probléma volt ez 7 évvel ez előtt, mert a kenyér/zsemle mégis csak az alap táplálkozás része, főként egy ovisnál. De a mostani lisztekkel ez már igazán nem akadály!
Ha nagyon csomagolt kenyérre szorulunk, mert nyaralni voltunk, akkor a Schar szeletelt fehérkenyerét vesszük. Szinte már kalács ízű, de nagyon szereti az érintettünk a Schar Rustico csomagolt kenyerét is. Ezek tényleg csak utazáskor, viszont tartaléknak itthonra, ha kifogyna a fagyasztó, akkor az Abonett kukorica extrudált kenyerét tartjuk. No, de a házi kenyérnek búzás változatban sincs párja, ami különösen igaz a gluténmentes kenyérre. :)

Hozzávalók: (alap)

  • 300 gr Nutri Free mix per pane
  • 150 gr Mester Házi kenyérliszt
  • 3 tk útifűmaghéj (nem liszt!!)
  • 7 gr só
  • 15 gr Budafoki élesztő
  • 420 gr víz
  • 2 ek étolaj

A Budafoki élesztő helyett használható ennek megfelelő mennyiségű por élesztő is.
A száraz anyagokat egy tálba mérem, összekeverem kanállal. Hozzámorzsolom az élesztőt, majd hozzáadom a vizet és a kézi robotgép dagasztó karjával elsőbb lazán összekeverem a tésztát, majd bekapcsolom és elkezdem dagasztani. ha nagyjából összeállt, hozzáadom az étolajat, ami ízlés szerint lehet kókusz zsír, oliva olaj, sima zsír is, kinek-kinek ízlése szerint.
Ha teljesen szép sima, kidolgozott a tészta (ez legalább 5-6 perc), szilikonos sütőpapírra borítok, amit előtte picit beolajozok, megformázok olajos kézzel és papírostól átemelem a jénaiba. 50 fokos sütőben hagyom kb. duplájára kelni. Tetejét lekenem pici olajjal, visszateszem a sütőbe, a hőfokot  200 fokra kapcsolom. Ha elérte a kívánt 200 fokot a sütő akkor 10 percig sütöm ezen a magas hőfokon, majd visszaveszem 170-180 fokra és még innen számított 40-45 percig sütöm. (én mindig légkeverést használok)
Rácson hagyom kihűlni és utána szeletelem.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails