Ha nagyon csomagolt kenyérre szorulunk, mert nyaralni voltunk, akkor a Schar szeletelt fehérkenyerét vesszük. Szinte már kalács ízű, de nagyon szereti az érintettünk a Schar Rustico csomagolt kenyerét is. Ezek tényleg csak utazáskor, viszont tartaléknak itthonra, ha kifogyna a fagyasztó, akkor az Abonett kukorica extrudált kenyerét tartjuk. No, de a házi kenyérnek búzás változatban sincs párja, ami különösen igaz a gluténmentes kenyérre. :)
Hozzávalók: (alap)
- 300 gr Nutri Free mix per pane
- 150 gr Mester Házi kenyérliszt
- 3 tk útifűmaghéj (nem liszt!!)
- 7 gr só
- 15 gr Budafoki élesztő
- 420 gr víz
- 2 ek étolaj
A Budafoki élesztő helyett használható ennek megfelelő mennyiségű por élesztő is.
A száraz anyagokat egy tálba mérem, összekeverem kanállal. Hozzámorzsolom az élesztőt, majd hozzáadom a vizet és a kézi robotgép dagasztó karjával elsőbb lazán összekeverem a tésztát, majd bekapcsolom és elkezdem dagasztani. ha nagyjából összeállt, hozzáadom az étolajat, ami ízlés szerint lehet kókusz zsír, oliva olaj, sima zsír is, kinek-kinek ízlése szerint.
Ha teljesen szép sima, kidolgozott a tészta (ez legalább 5-6 perc), szilikonos sütőpapírra borítok, amit előtte picit beolajozok, megformázok olajos kézzel és papírostól átemelem a jénaiba. 50 fokos sütőben hagyom kb. duplájára kelni. Tetejét lekenem pici olajjal, visszateszem a sütőbe, a hőfokot 200 fokra kapcsolom. Ha elérte a kívánt 200 fokot a sütő akkor 10 percig sütöm ezen a magas hőfokon, majd visszaveszem 170-180 fokra és még innen számított 40-45 percig sütöm. (én mindig légkeverést használok)
Rácson hagyom kihűlni és utána szeletelem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!