Még régen, mikor konyhán dolgoztam, abból az időből sóvárogtam ezután a ragu-tokány után, mert olyan finoman tudták elkészíteni. Valahogy ahogy öregszem, keresem a régi emlékeket, ízeket és egyre nagyobb nosztalgiával gondolok az ilyen jelentéktelen dolgokra is. Barátom az internet kereső és sikerült is megtalálni, átdolgozni az én hentes tokány receptemet.
- 100 gr füstölt mangalica szalonna
- 500-600 gr sertés lapocka
- 200 gr főtt, füstölt lapocka (az felvágott jellegű, amit húsvétkor mindenhol árulnak)
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, csipetnyi majoranna
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 ek tejföl
A vöröshagymát apró kockára vágom, a füstölt szalonnát ugyanígy. Majd a kockázott szalonnát félig lepirítom, hozzáadom a vöröshagymát és megdinsztelem a hagymát. Kicsit sózom. Rádobom a vékony csíkokra vágott lapockát és fehéredésig sütöm, borsozom( minden évben teszek el üvegbe lecsót, abból is teszek hozzá, csak 1 evőkanálnyit) és hozzáadom a pirospaprikát. Kicsi vizet öntök hozzá, hozzáadom a majorannát és fokhagymát és fedő alatt puhára párolom, ha kell, még sózom.
Közben a füstölt lapockát is felcsíkozom. Ha már szinte kész a ragu, hozzákeverek 1 ek 20%-os tejfölt és hozzáadom a füstölt, felcsíkozott lapockát. Pár percig összeforralom és a legvégén adom hozzá a felcsíkozott (bolti!) :) csemege uborkát. Rizzsel, tésztával is nagyon finom! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!