2017. október 23., hétfő

Hentes tokány

Még régen, mikor konyhán dolgoztam, abból az időből sóvárogtam ezután a ragu-tokány után, mert olyan finoman tudták elkészíteni. Valahogy ahogy öregszem, keresem a régi emlékeket, ízeket és egyre nagyobb nosztalgiával gondolok az ilyen jelentéktelen dolgokra is. Barátom az internet kereső és sikerült is megtalálni, átdolgozni az én hentes tokány receptemet.


  • 100 gr füstölt mangalica szalonna
  • 500-600 gr sertés lapocka
  • 200 gr főtt, füstölt lapocka (az felvágott jellegű, amit húsvétkor mindenhol árulnak)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors, csipetnyi majoranna
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 ek tejföl
A vöröshagymát apró kockára vágom, a füstölt szalonnát ugyanígy. Majd a kockázott szalonnát félig lepirítom, hozzáadom a vöröshagymát és megdinsztelem a hagymát. Kicsit sózom. Rádobom a vékony csíkokra vágott lapockát és fehéredésig sütöm, borsozom( minden évben teszek el üvegbe lecsót, abból is teszek hozzá, csak 1 evőkanálnyit) és hozzáadom a pirospaprikát. Kicsi vizet öntök hozzá, hozzáadom a majorannát és fokhagymát és fedő alatt puhára párolom, ha kell, még sózom.
Közben a füstölt lapockát is felcsíkozom. Ha már szinte kész a ragu, hozzákeverek 1 ek 20%-os tejfölt és hozzáadom a füstölt, felcsíkozott lapockát.  Pár percig összeforralom és a legvégén adom hozzá a felcsíkozott (bolti!) :) csemege uborkát. Rizzsel, tésztával is nagyon finom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm az üzeneted, hamarosan olvasható lesz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails