2012. november 13., kedd

Hamis leveles sós rúd



Egy kolléganőmtől kaptam a receptet szintén. Vadászok a sós dolgokra, valahogyan azok mostanság jobban bejönnek, jobban esnek. Ez egy abszolút működő, igazán finom rágcsálnivalót adó recept, bár kissé macerás vagy könnyen elrémíthet embereket, hogy többször áthajtogatós, de pont ez adja a lényegét. Tehát akkor a 

Hozzávalók:
  • 36 dkg margarint elmorzsolunk
  • 60dkg liszttel, majd összekeverjük a
  • 3 kiskanál sóval
  • 3 tojássárgájával és
  • 4.5 dl tejföllel
Lágy tésztát kapunk belőle. Enyhén lisztezett nyújtólapon vékonyra (1 ujjnyi) nyújtjuk, majd a tésztát jobbról is és balról is középre hajtjuk, majd ahol a tészta középen találkozik, ott is félbe hajtjuk. Letakarva 20 percre a hűtőbe tesszük. Ezt a hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük! Sütés előtt még egyszer meghajtogatjuk, majd kb. 1 ujjnyira nyújtjuk. Felvert tojással megkenjük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk derelye metszővel, megszórjuk reszelt sajttal. Ennél a pontnál folpackkal borított kemény papírra is rakhatjuk, és azonnal fagyasztóban lefagyasztjuk vagy 170 fokra előmelegített sütőben készre sütjük. A fagyasztott sós rudakat én utána egy neylon zacskóba szedtem, majd sütéskor a hideg sütőbe( nem kell előmelegíteni) helyezve készre sütöttem. Nem kell kiolvasztani sem sütés előtt!
Nagyon finom, valóban levelesre sült sós rudakat kapunk!

Az arányokat megtartva, de a lisztet gm kenyérlisztre cserélve is nagyon finom sajtos ropogtatni való készíthető így gluténmentes verzióban is! :)

Sz.-né Évike lakodalmas sós sütije




Hozzávalók:
  • 60 dkg lisztet összekeverünk 
  • 2 teás kanál sóval, majd belegyúrunk
  • 40 dkg zsírt.
Első körben mikor készítettem a pánik lett rajtam úrrá, hisz nem mást láttam az edényben, mint egy adag tömény lisztes zsírt vagy zsíros lisztet....már nem is tudom! :)) Gondoltam elrontottam, nem jól írtam le és nem is 40 dkg a zsír, csak 4 dkg, DE megnyugtatás képen, a zsírból 40 dkg kell hozzá! :D Ugyan is a trükk akkor jött, mikor hozzáadtam a
  • 2 kis pohár tejfölt is!
Érdekes módon elkezdett visszakeményedni a tésztám és elválni az edényfalától valamint a kezemtől is. Ekkor nem volt más teendő, ami a nagyon fontos!!!, hogy 1 éjszakára hűtőbe kell tenni!
 NE PRÓBÁLKOZZUNK AZ AZONNALI SÜTÉSSEL! :) 
Másnapra egy teljesen kemény, jól kezelhető massza lett belőle, amiből mindig csak annyit vegyünk ki, amivel épp dolgozunk, mert a saját munkánkat könnyítjük ezzel meg. Egy vékony ujjnyira kinyújtjuk, derelye metszővel bő fél cm-es csíkokra vágjuk, és keresztben is, ahogy szimpatikus. Felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal és köménymaggal megszórjuk, majd zsírpapírral bélelt tepsibe sorjázzuk és pirosra sütjük. Fontos, hogy legyen színe a tésztának, mert ha túl világosra hagyjuk, nem lesz finom ropogós!
A fent említett adagból nekem 3 gáztepsi mennyiség jött ki. Süteményes műanyag tároló dobozban, a tetejét lezárva, még 2-3 hét múlva is ugyan ilyen finom ropogó. (Ezt megerősíteni nem tudom, mert nálunk 4 nap alatt elfogyott, viszont a recept "gazdája" már tesztelte ezt is!) :D

3BIT szelet


Hozzávalók:
  • 6 tojásfehérjét habosra kavarunk
  • 15 dkg cukorral
  • majd hozzáadjuk az összeszitált
  • 15dkg darált diót
  • 5dkg lisztet és
  • 2dkg zsemlemorzsát valamint 1 csomag sütőport
Tepsibe kenjük és készre sütjük, de vigyázzunk, hogy azért ne szárítsuk túl!

Krém:
  • 2 csomag vaníliás pudingport a 
  • 6 tojássárgájával és
  • 7 dl tejjel csomómentesre kavarjuk és sűrűre főzzük folytonos kevergetés mellett.
Hagyjuk kihűlni, közben megkeverjük időnként, hogy ne csomósodjon, bőrösödjön be.
  •  25 dkg puha margarint habosra keverünk
  • 20 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt vaníliás krémet. Két felé vesszük és az egyik felébe keverünk 5 dkg kakaóport.
Összeállítás:
A diós lapra kenjük a barna krémet, majd arra kerül egy réteg tejben kicsit megáztatott-szögletes-háztartási keksz. Arra a sárga krém, majd egy újabb réteg tejben áztatott keksz sor következik. A tetejére csokimázat készítünk, vagy 2 tábla tortabevonót kevés-1-2 ek. étolajjal-mikróban felolvasztjuk, homogénre keverjük és a kekszes rétegre öntjük, elsimítjuk.
Lehetőleg 1 éjszakát álljon hűtőben, hogy a keksz teljesen átpuhuljon és utána szépen szeletelhető.

Mivel van gluténérzékeny is a családban, így a diós alapban a lisztet átváltom gm lisztre(sütéshez-főzéshez verzió vagy Mix C-re) a zsemlemorzsát is kiváltom gm-re vagy elhagyom és annyival több lisztet adok hozzá. A sütőpor gm legyen, mint ahogyan majd a pudingpor is, így eddig teljesen glutén free! :) Volt, hogy sütöttem kekszet csak emiatt a recept miatt vagy legutóbb a diós alapra csak egy vaníliás krém( vagy lehet éppen a csokis is) került és arra egy kevés felvert HULALA hab, teteje megszórva kakaóporral. :)




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails