2012. március 24., szombat

Gluténmentes képviselőfánk

A lisztérzékeny oldalon találtam hozzá receptet. Az első adag majd nem az enyészeté lett, de mivel jó étkűek a gyerekeim, így szempillantás alatt eltüntették úgy, magában a nem éppen szépre sikeredett első adagot. :) Aztán mert annyira rosszul viselem a kudarcot :) így gyorsan próbálkoztam egy másik adaggal. Összesen 10 tojás bánta, ami a jelenlegi tojás árak mellett nem kis szívfájdalom egy háziasszonynak. :))

És akkor a recept:
  • 10 dkg margarin
  • 10 ek. víz
  • 10dkg Schar Mix C
  • 5 dkg rizsliszt
  • 5 tojás
A vizet és a margarint egy edénybe teszem és addig melegítem, még forrni nem kezd. Aztán ha már forr, akkor beleteszem a lisztet és gyorsan összekeverem, még el nem válik az edény falától. Majd leveszem a tűzről és egyesével hozzáadom a tojásokat és egyenként jól elkeverem a tésztában. Ha mind az 5 tojást beleütöttük és elkevertük, akkor sütőpapírral bélelt tepsire a habzsákból kis halmokat nyomunk vagy kis kanállal diónyi halmokat rakunk a sütőlemezre. A sütőt közben felmelegítjük 200 fokra (légkeveréses) és 10 percig ezen a hőfokon sütjük a tésztát. Utána levehetjük kb. 170-180 fokra és még 15 percig sütjük, szárítjuk a tésztát. Kb így néz ki sülés után közvetlenül:

Vanília krémet készítünk hozzá és megtöltjük a kihűlt fánkocskákat, aminek előzőleg a tetejét levágjuk. A vanília krémre tejszínhabot teszünk még és visszakerülnek a kis sapkácskák a tetejére. :))

2012. március 19., hétfő

Francia farmerkenyér

Ildi barátnőmnél láttam ezt a kenyeret és annyira dicsérte, hogy megsütöttem én is. Finom volt! A recept egyébként a No Salty-ról származik. A linkre kattintva a recept is megtalálható és az elkészítés. :))
Megvágva pedig ezt mutatta:

Gluténmentes Dobos torta

Már szerettem volna tortában is kipróbálni magam gluténmentesen. Hétvégén családi ebéd volt férjem családjánál és mivel szeretjük a csokis dolgokat, apósom kedvence pedig a Dobos torta, így rögtön ezzel próbálkoztam.
Sütöttem piskóta lapot a szokásos módon:
  • 2 tojás fehérjéhez
  • 1 ek. víz
  • 2 ek cukor és mind ezeket kemény habbá verem

  • 2 tojás sárgáját hozzáadom a kemény habhoz, tovább keverem, majd 
  • 2 ek lisztet is adok hozzá, ez éppen a Barbara sütéshez-főzéshez lisztje volt. Összedolgozom és csatos torta formában kisütöm.
Így készítettem el 6 lapot. Azt megjegyzem, hogy legközelebb kihagyom a vizet és inkább a tojás sárgáját a cukorral, fél deci olajjal kikeverem, hozzáadom a lisztet, majd abba forgatom bele a felvert tojás fehérjét, ugyan is nagyon morzsálódós, fojtós lett a piskóta így.

A csoki krém a lentebb található dobos krém, amiben annyi csak a változtatás, hogy gm csokit és hozzávalókat használok. A hozzávalók és elkészítés ITT található meg és ugyan itt van a tetejének az elkészítése is.
A gyerek nagyon örült neki, a család is megette és nem maradt belőle. :))
Megvágva pedig így valahogyan nézett ki:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails