2011. december 29., csütörtök

Lángos

Ez még elmaradt: :)) Vizuálisan nagyon szép ez a lángos, de az első gm kaja, amire azt mondom, hogy pocsék volt az állaga, de szerencsére, mivel a lángos is egy favorit volt a gyereknek és mi is azt reggeliztünk, ő két pofára tömte magába és lelkesen dícsérte, hogy mennyire finom. :))) Az íze nekem elmegy kategória volt.

Hozzávalók:
  • 150 gr gm kenyérliszt
  • 150 ml víz 
  • 1.2 dkg élesztő
  • cukor egy tk.-nyi
  • fél ek. olaj
az olaj kivételével mindent összegyúrunk és amikor sima lesz a tészta, akkor adjuk hozzá az olajat és újból átgyúrjuk. Duplájára kelesztjük, olajos kézzel kis gombócot csípünk belőle, lángossá formáljuk és forró olajban kisütjük. Véleményem szerint ez a tészta kicsit sűrű, mert simán lehetett volna nyújtófával is formálni, tehát legközelebb én vagy több folyadékot adok hozzá vagy kevesebb liszttel próbálkozok.  A fenti mennyiségből 2 darab lángos lett.

Grízes-mézes

Ez is lisztnix.hu-s recept.

Hozzávalók:
30 dkg Barbara Lisztkeverék fõzéshez, sütéshez, 15 dkg Barbara Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 2 tojás, 15 dkg cukor, 4 dkg zsír, 3 evõkanál tej, 4 evõkanál méz, 1 csapott kávéskanál
szódabikarbóna, 1 csapott kávéskanál szegfûszeg és fahéj(én ezt a két utóbbit elhagytam), lekvár.
Krém:
3 dl tej, 5 dkg gluténmentes rizsdara, 10 dkg margarin, 10 dkg porcukor.
Elkészítés A cukorból, zsírból, tejbõl, tojásból, mézbõl sodót fõzünk. Ha kihûlt, hozzáadjuk a lisztet, a fûszereket, a szódabikarbónát és jól összedolgozzuk. Fél órát pihentetjük a tésztát, majd 4 cipóra osztjuk. A cipókból 4 vékony lapot nyújtunk és kikent sütõlemezen 20 perc alatt elômelegített sütôben, közepes hõfokon megsütjük. A krémhez a tejbõl és a rizsdarából grízt fõzünk, majd ha kihûlt, hozzákeverjük a porcukrot és a margarint. A kihûlt lapokat megkenjük a fõzött krémmel és a lekvárral felváltva úgy, hogy az elsõ lapra krémet, a másodikra lekvárt kenünk és végül ismét a krém jön. Legalább egy napig pihentetjük a süteményt és csak azután szeljük fel, ha megpuhult. Tetejét olvasztott csokoládéval bevonhatjuk vagy porcukorral megszórjuk.

Saját tapasztalatként megjegyzem, hogy a lapot kicsit tovább kell sütni, mint ahogy én nem tettem. Nem jó, ha fakón vesszük ki a sütőből, inkább kicsit legyen színe, mert ha nem sütjük át kellően, akkor a grízes krém megolvasztja nagyon és a lekvár a lapokat és csak egy zsír ízű tapadós valamit érzünk a szánkban. Ahol kellően átsült a lapom, főként a szélein, az egy nagyon finom, ízletes süti lett.

Linzer virágok

Szintén netes recept a lisztnix.hu-ról. Annyit már most előre bocsátok, hogy a zsír helyett legközelebb én csak margarint használok vagy 1/3 részt zsírt és 2/3 rész margarint, mert a lentebb megadott zsír mennyiségtől nem csucsogott a tészta és még bőven vett fel lisztet, hogy egyáltalán dolgozni tudjak vele. Tehát a hozzávalók ennek fényében:


30 dkg Barbara Lisztkeverék fõzéshez, sütéshez, 30 dkg Barbara Lisztkeverék kenyér és kelt tésztákhoz, 2 g szódapor, 1 késhegynyi szalagáré, 25 dkg cukor, 3 tojássárgája, 1 doboz tejföl, 25 dkg zsír vagy margarin.
Elkészítés A lisztet a szódaporral és egy késhegynyi szalagáréval jól összekeverjük. A cukrot a tojássárgájával, a tejföllel és a zsírral összedolgozzuk, majd az egészet nagyon jól összegyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, tojásfehérjével megkenjük, darált diós cukorral megszórjuk. Ha megsült, baracklekvárral megkenjük és öszszeragasztjuk. Lefedve sokáig eláll.

Sajtos-túrós sósrúd


Hozzávalók:
1db Ráma margarin
30 dkg gluténmentes alapliszt
25 dkg túró
só ízlés szerint



A margarint a sóval összekevert liszttel összemorzsolom, majd belekeverem a túrót. Az összegyúrt tésztát gömbbé formálom. és 1 éjszakát hűtőben, becsomagolva pihentetem. 
Az elokészített tésztát kilisztezett gyúródeszkára teszem, meglisztezem (ezekhez a muveletekhez rizsliszt is használható), majd 3-4 mm vastagságúra kinyújtom, majd felvert tojással bekenem, és sajtot reszelek rá.  5-6 cm hosszú, 8-10 mm széles csíkokat vágok, majd tepsibe teszem a csíkokat. A csíkok között 2-3 mm hézagot célszeru hagyni. 175 C-on sütöm kb. 30 percig (amikor már sötétedni kezd a színe, és egy csíkot megemelve az alján is látszik, hogy megsült). Ha kész, kiveszem a forró sütobol, hogy ne száradjon ki. Nagyon finom és a recept a bcorn.hu-ról való.

Gluténmentesek...

Önmagában a hús ugye gluténmentes, csak elkészítés során tehetjük diétázó számára "ehetetlenné". A natúr csirkemell ugye nem igényel magyarázatot, bár vigyázzunk fűszerekkel, mert sok abban is gluténes! A töltött csirkecomb már szerepelt nálam, de ez teljesen gm változat. Gluténmentes a májkrém, amiből a töltelék készült, a zsemlemorzsa amit a sűrítéshez használtam és a fűszerek is. Lassan minden gm lesz nálunk, mert ha öten étkezünk itthon, sem időm, sem kedvem két felé pancsolgatni... Majd február elejére gyúrunk egy kis gluténes partyval....Hannát kivéve! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails