2011. november 17., csütörtök

Szolgálati közlemény

A Penny-ben mától indul az akció és van szója-, és gluténmentes baromfi párizsi, sima és sajtos is! Állítólag nem lesz folyamatosan, csak most akcióban. Igaz, nem szoktunk baromfi cuccokat venni, de vettem és kisebb adagokban lefagyasztom és pizza feltétnek jó lesz! Szendvicsre nem szeretjük.. :)

LisztNix

Egy igazán hasznos hely, amire ma találtam rá. Egy webáruház, ahol nagyságrendekkel olcsóbban lehet hozzájutni az alapanyagokhoz, kész termékekhez. És 15 ezer ft. felett ingyenes a házhoz szállítás az egész országban! Egyébként meg 1500 ft, bár ahogy én nézegettem, számolgattam, hogy ha az ember egész hónapban otthon főz és süt a diétának megfelelő dolgokat és még számol egy kis gyors nasival agyereknek...akkor igen csak el is éri havi szinten ezt a költséget. Ha meg egy azon városon belül több sors társ is él, akár össze is lehet hangolni a rendelést...  Nekem ez baromi nagy segítség és már kész a bevásárló listám is, igaz..ma is elköltöttem egy vagyont a helyi bio boltban. :) És a hely, mindenkinek:

2011. november 15., kedd

Lisztérzékeny lett

Amire napok, sőt hetek óta készültünk fejben, lelkiekben, az ma beigazolódott. Meg van a biopszia eredményünk, úgy hogy a 6 évesem lisztérzékeny. Innentől kezdve még több gluténmentes kaja lesz itt olvasható....

2011. november 13., vasárnap

És még mindig GM :)

Tegnap a szokásos bevásárlás alkalmával és mivel célkeresztben most nálunk a glutén vagy inkább annak elkerülése a fő téma, a szemem is jobban meglátja ezeket a dolgokat. Nagyon örültem, mikor egy általános üzletben, ahol gyakran vásárolok, ezeket találtam a polcon...elérhető áron!
A vanilin 35.-, az élesztő 70.- de a pudingok sem kerültek 90ft-nál többe. Arról nem is beszélve, hogy két felvágottat is szoktak tartani, ami gluténmentes(bár ott már megbuktak, hogy ugyan azzal a géppel szelik, mint a gluténes felvágottakat) és rajta van az OÉTI listáján is. Párizsi meg Olasz. De mivel az én gyerekem csak a párizsit eszi, így ezzel nem lenne gond.....

Azt is megállapítottam a néhány napban, gyakorolgatva a GM táplálkozást és nézelődve a boltokban, hogy nem értem azokat a szülőket, akik azt mondták eddig, hogy nem igazán lehet jókat készíteni, meg szépeket meg bodag meg rossz ízű, hogy ez bizony nem igaz!!! Elhittem, mert nem volt tapasztalatom, de mára kimerem jelenteni, hogy aki megakarja oldani a maga, de főként a gyereke minőségi étkeztetését GM-en, az igen is megtudja ezt tenni. Igen is lehet nekik is ízletes sütiket, rágcsákat sütni, szemnek is tetszetős kenyereket, lepényeket készíteni...csak rá kell szánni az időt, az energiát és leginkább akarni kell! Bevállalom, hogy ezzel a kijelentéssel nem leszek népszerű, de üsse kő, legyen, akkor is ezt gondolom! Viszont aláírom, hogy baromira macerás, főként egy több tagú családnál és a költségeiről nem beszélve. Igen ez jogos!

GM kenyér

Neem, ez nem az első próbálkozásom! :)) Az úgy volt, hogy a tegnapi nap a kenyér sütés jegyében telt. Persze GM kenyérről beszélünk. Szépen receptet kerestem péntek este, szombaton a bio boltban megvettem hozzá a lisztet és szombaton délután neki fogtam. Azt hittem, én a kis naív, hogy majd ez is úgy pikk-pakk sikerül, mint a piskóták... Nem mondanám! Az ízével semmi baj nem volt, de a kinézete...mint valami albínó sündisznó, úgy nézett ki. Úgy nyitottam, hogy két karos kenyérsütöm van, a recept meg éppen csak 250gr lisztet és 250 vizet írt. Ebből durván egy 45 dekás valami lett két darabban. Persze ezt a mennyiséget megdagasztani sem tudta rendesen a gép, mikor meg kelt, akkor csak az üst egyik felében volt csak tészta. Gondoltam egyet, elővettem a kuglóf sütő tepsimet és beleszaggattam két lukba a tészta mennyiséget. Még sosem készítettem ilyet és mivel tényleg úgy ragad, mint a csiriz, nagyon el sem igazgattam a tetejét. Be a sütőbe, túl sokáig sem mertem sütni, így lett két db világos kis sündisznócska belőle. Az íze tényleg nem volt rossz, meg a bélzete sem volt egy sűrű bodag, de hát... Erről beszélek:
Elfogyott azért, megettük. :)) Persze nem lehet, hogy nekem ez ne sikerüljön, ma ismét net, ismét keresgélés és találtam egy nekem tetszőt, de eldöntöttem, nem bohóckodom kenyérsütővel, tálas, gyümölcskenyér formás verzió jön. Találta egyet a NOSALTY-n, ITT! De mivel nem volt itthon még Amarant és Schar Mix sem, így megint variáltam. Nekem így alakult a tésztám:
  • 350gr Glutenix Alfa Mix
  • 150 gr rizsliszt
  • 1 kocka Budafoki élesztő
  • 500ml langyos víz, ami nekem fele tej volt
  • 1kk cukor
  • 2 ek burgonypehely
  • 2ek napraforgó olaj
  • 2kk só
A tejet-vizet-cukrot jól meglangyosítottam és belemorzsoltam az élesztőt, felfuttattam. Addig kimértem egy nagy műanyag tálba a száraz hozzávalókat és jól elkevertem, közepébe mélyedést készítettem és beleöntöttem az élesztős anyagokat és az olajat, majd egy műanyag kanál segítségével alaposan összedolgoztam. Nem kell meglepődni, elég durván ragadós, kellemetlen állagú dolgot kapunk:

Kb. 3-4 percig dagasztottam a kanállal, majd a 26x11 cm-es kiolajozott gyümölcskenyér formába kanalaztam. Hogy elkerüljük a sündisznó efektust megint, olajos kézzel elsimogattam, elegyengettem a tetejét. Akkor így nézett ki:

Majd 20-30 percig duplájára kelesztjük, ami nekem elég jól sikerült. :))
Közben előmelegítjük a sütőnket 220 fokra. Ha szépen megkelt a tésztánk, akkor betoljuk a sütőbe. (előzőleg tegyünk be egy kis lábas forró vizet legalulra) Kb. 20-30 percig sütjük, még kicsit nem kezd barnulni. Ha a tűpróba is azt mutatja, hogy kész, akkor kivesszük, rögtön kiborítjuk a formából és megkenjük a tetejét étolajjal, amitől kicsit megpuhul és a színe is szebb lesz. Tiszta ruhába csomagolva, rácson hagyjuk kihűlni. És íme a bél szerkezete:
Ez már lényegesen jobb let vizuálisan is! :)) Amit tapasztaltam, hogy ez a mennyiség, ekkora méretű formába sok. Tehát vagy növelni kell a sütőforma mértét vagy csökkenteni a tészta mennyiségét arányosan!!!

TAPASZTALATOM: A rizsliszt nem lesz a kedvencem, mert ahogy a süteményben, úgy a kenyérben is, pár perc múltán a fogyasztás után egy kesernyés, kellemetlen utóízt érzek a számban. Szerencsére a gyerek még nem jelezte!!!!!!! :))

Kukoricadara-galuska húslevesbe

A húsleves ugye önmagában gluténmentes, ha csak hús, víz és zöldségek hozzáadásával készíti az ember. Ha ételízesítőt is használunk, akkor azt csak is a gluténmenteset! A levesbetétek sorában az első kísérletem a daragaluska leves volt és mivel ma bio boltban jártunk Hannával, vettünk kukorica darát, hogy az is legyen most már itthon. Persze, hogy még az nap bevetettük. :)) 3 tojást felvertem és adtam hozzá annyi kukoricadarát, hogy elég kemény masszát kapjak. Keményebbet, mit búzadara esetében. Gondoltam ezt is pihentetni kell, de ekkor elég rendesen folyadékot dobott fel a massza, és ment is szét a forró vízben. Gyorsan adtam hozzá annyi kukoricalisztet, amennyi felvette a folyadékot és már főztem is ki. Beleszaggattam a forró, sós vízbe, pár percet még vártam, hogy újból felforrjon és elzártam a gázt, a galuskákat pedig fedő alatt pihentettem még 15 percig, majd leszűrtem és tálalható, fogyasztható. Szinte semmivel nem másabb az íze, mint a búzadarás galuskáé.

Csoki torta GM módra

A lentebb található kukorica piskóta kapott egy már megszokott csoki krémes tölteléket. A kukoricalisztes piskótát pár bejeygzéssel lentebb megtaláljátok, a krém pedig :

  • 4 egész tojás
  • 20 deka kristálycukor
  • 2 tasak GM vaníliás cukor
  • 10 deka GM étcsoki
  • 2 ek. holland kakaópor
  • 20 deka vaj
  • egy kevés rumaroma
Egy tálba ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliás cukrot és elkeverem. A csokit megolvasztom. Egy edényben kevés vizet forralok, majd ráteszem a tálat, amibe a tojások és cukor került, és gőz fölött habosra keverem a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozom az olvasztott csokit a kakaóport és a rumot/rumaromát, majd teljesen lehűtöm a krémet. Ezután hozzáadom a szoba hőmérsékletű vajat, és habosra keverem.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails