2011. november 11., péntek

Rizslisztes piskóta-kuglóf

Ma este a kísérletezések estéje volt, így gyorsan készült egy kukorica-, és egy rizslisztes piskóta. Lentebb az első, itt a második található. A recept ebben az esetben is INNEN:
  • 4 tojás
  • 20dkg cukor
  • 100ml langyos víz
  • 180 ml étolaj( az eredeti receptet felszorozva 200 ml lenne, de én máris módosítottam) :)
  • 30 dkg rizsliszt
  • 1 cs. HAAS sütőpor
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a langyos vizet és az étolajat, Jól elkeverjük és hozzáadjuk a sütőporos rizslisztet is. Nem fog becsomósodni! :)) Sima, szép homogém masszát kapunk, bár ahogy észre vettem, ez a liszt is mint a kukoricánál, olyan jellemzően szemcsés, mint a rétesliszt. Ezután a kis kitérő után visszatérve a piskótához. :) A keményre felvert tojásfehérjéket az előbbi masszához adjuk. Én a minikuglóf formát kiolajoztam, megszórtam rizsliszttel és belekanalaztam a piskóta tésztát, majd 150 fokon-légkeverésen-készre sütöttem. Észrevételem szerint, ez a tészta hamarabb kiszáradt, hamarabb vesztette el a sütemény a ragacsos felületét és hamarabb jött fel a tű is tisztán a tűpróba alkalmával. Ez pedig végezetül a mai is termésünk, csupa gluténmentes finomság!
Én örültem a sikeremnek, a kicsi örült neki a nagyok meg szerencsére csak a szájukat húzták, így nem kell félnem, hogy a jövőben a jobb íz miatt ők is csak gluténmentes sütit akarnak enni. A gluténmentességben pedig nem érintett olvasóimnak egy szolgálati közlemény: Hossza évődés után úgy döntöttem, hogy hamarosan veszem a fáradtságot és kezdek egy másik főzős blogot is, de ott csak GM receptek lesznek csak, nem untatva ezzel benneteket. Majd csinálok a bal oldalon egy linket, ami odavezeti az érintett olvasókat és így mindenki jól jár! :))) Addig meg kérem türelmeteket... :))

Kukoricalisztes piskóta

Nagyon kezdeti fázisban vagyunk a diétát illetően és igazság szerint kaptunk 1 hét haladékot is, de úgy döntöttem, így a biopszián átesve, hogy eredményeket ez már nem befolyásol, hát kezdjük szoktatni a gyereket az ízekhez, magamat meg újabb technikákhoz, hogy mire jövő héten azt mondják, hogy start, ne akkor kezdjek ismerkedni az alapanyagokkal. Így ma nagy felindulásomban vettem egy kiló kukorica-, és rizslisztet és ebből a két alap lisztből próbáltam valamit kihozni. Féltem, mert annyit hallottam már diétázótól, hogy nagyon rossz ízűek, nagyon bodagok és nem lehet ugyan olyan szép dolgokat sütni belőlük, mint a sima lisztes ételek... Meglepődtem, hogy mennyire nem így van!! Pedig nem használtam semmi extrát, a kukorica lisztben csak szódabikarbóna van, még a rizse változatban HAAS sütőpor. Tehát akkor a kukorica piskótám INNEN:
  • 4 tojás 
  • 16dkg kukoricaliszt
  • 16 dkg cukor
  • szódabikarbóna, só (amit én elfelejtettem belőle)

A tojássárgákat  a cukor 2/3-val habosra keverjük, a tojás fehérjéből csipet sóval és a maradék cukorral  habot verünk. A szódabikarbónás kukoricalisztet a cukros-sárgájás krémbe keverjük és a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk a masszába. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütjük. Ilyen lett a teteje:
És ilyen az alja:
Szépen feljött a piskóta, nem púposodott fel, nem esett utána be a közepe. És ez a 4 tojásos változat éppen akkora egy normál tortagyűrűben, hogy szépen ketté lehet vágni...már méretileg, a magassága meg engedi. De hogy az állaga is így akarja-e, az majd holnap elválik! :))
 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails