2011. május 5., csütörtök

Abált szalonna, kezdőknek is! :)

Nem éppen disznóvágások idejét éljük, de az egyre magasabb élelmiszer árak arra sarkaltak, hogy valahogyan csökkentsek ezen a kiadáson is. Elég nehéz ügy, de it volt pl. a szalonna. Többnyire az erdélyi szalonnát vettük boltban és ahhoz képest, hogy szalonna, elég drága. Viszont szeretjük és egyik másik gyerek is. Még nem a nővérem javaslatára, vettem hentesnél szép, húsos hasa szalonnát.1kg 500-650 ft között van és mondjuk fél kg-ból mi vígan elcsemegézünk egész héten egy kis ecetes pepperoni paprikával pl. vagy uborkával. Nem mindegy és magam készítem, tudom, hogy mi kerül rá és hasonlók. Elkészítése annyira egyszerű, hogy akár még egy nagyobb gyerek is el tudja készíteni:
A szalonnát beírdalom széltében-hosszában, de nem túl mélyen. Felteszem egy nagyobb edényben főni. Én szoktam hozzá tenni kevés sót és fokhagymát is. Addig főzöm, még a bőrén is könnyen átmegy a húsvilla. Akkor kiveszem, lecsöpögtetem és azonnal megsózom a felületét. Kerül rá még kevés őrölt bors, zúzott fokhagyma(én elég bőségesen szoktam rá tenni, de ez ízlés szerinti mennyiségben kerüljön rá)és bedörzsölöm őrölt pirospaprikával körben a külsejét, mindenütt. Gyakorlatilag a teendőnk ennyi, már csak meg kell várni, hogy kihűljön és fogyasztható!

2011. május 2., hétfő

Diós-tejszínes torta

Ezt a tortát is Kiskukta ihlette. Vagyis a recept egy része-a krém-tőle származik és az ötlet is. Szeretem a tőle hozott, átvett dolgokat, mert jól működnek, kipróbáltak. Ő ugye kakaós lappal készítette, én ezt is diósra szerettem volna. A piskóta alap recept is tőle van, konkrétan innen. Én az 5 tojásos verziót választottam a 26 cm-es torta formámba, de az sok. Bőven elég hozzá a 4 tojásos is! A krém pedig szintén Kiskuktától a következő:


5 dl tej
5 dkg liszt
csipet só
150 dkg porcukor
kb, 18 dkg darált dió
6 dl tejszín
2 dl tej
20 g étkezési zselatin
3 ek porcukor

Az 5 dl tejben a lisztet a sóval elkeverjük, majd péppé főzzük, a végén beleforgatjuk a diót és a 15 dkg porcukort, kihűtjük.
A 2 dl tejben a zselatin elkeverjük, majd oldódásig melegítjük.
A 6 dl nagyon hideg tejszínt a 3 ek porcukorral felverjük, egy kevés tejszínt félreteszünk a díszítéshez, majd hozzákeverjük a diós pépet, végül állandó keverés mellett zselatint is.
Tudom, most megkövezés tárgya leszek, de én soha többet nem használok sütihez természetes, állati eredetű tejszínt! Tudom, hogy a Hulala, Megge, Habmester és egyéb növényi alapú cuccok tele lehetnek mindenféle, talán egészségnek sem használó dologgal, de sem az állaga, de még az íze sem jött be a hagyományos tejszínnek!!  Úgyhogy én maradok a Hulala mellett! Ezt leszámítva finom volt! 

A díszhez a 10 dkg étcsokit felmelegítettem vízgőzön, majd habzsákba tettem az olvasztott csokit és a 2-es Wilton csővel szilikon nyújtólapra formákat rajzoltam, pár percre a fagyasztóba tettem és már lehetett is használni a díszítéshez. (nem kell feltétlen habzsák és Wilton cső hozzá, a végeredmény elérhető egy erősebb zacskóra pici lyuk vágásával is)
És íme a torta megvágva:


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails