2011. február 20., vasárnap

Mandarinos máktorta....helyett

A mandarinos máktortát itt találjátok Kiskuktánál. Nagyon megtetszett, rögvest ki is kellett próbálnom, DE... Kezdődött ott, hogy nem kaptam a városban normális, egészséges, szép mandarint. Így lett narancs. Aztán a legnagyobb gyerek nem szereti a  mákos dolgokat, kivéve a gubát. Ez is furcsa ugyan, de elfogadom. Így lett egy kakaós piskóta alap. Így aztán a Kiskukta mandarinos máktortájából már jóformán semmi nem maradt, csakis a krém. :)) és lett egy narancsos kakaós torta. :)))
Egy 26 cm-es tortagyűrűben sütöttem egy 6 tojásos, kakaós vizespiskótát.
  • 6 tojás fehérjét
  • 6 ek vizet
  • 12 ek cukrot kemény habbá verek
  • bele kerül a 6 tojássárgája, ezzel is habosítom még  kicsit, majd
  • 3 ek étkezési keményítő, 2 ek kakaópor, 7 ek liszt, 1/2 csomag sütőpor keverékét apránként beledolgozom a tojásos habba.
A tortaformában kb. 150 fokon-légkeveréses sütőben-készre sütöm(Tűpróba!) . A formában hagyom kihűlni, majd félbe vágtam.

A krém az nagyjából megegyezik Kiskukta receptjével:

3 tojás
150 g cukor
egy vanília rúd kikapart belseje vagy nekem nincs, így 2 csomag vaníliás cukorral és kevés vanília aromával igyekeztem elérni valamit, de ez tudjuk, meg sem közelítheti a rendes vanília rudas eredményt
100 g vaj, ami nekem kapásból lett kb. 15-17 dkg
250 g jól lecsepegett tejföl, ami helyett én most az idő rövidsége miatt ezt használtam, rögtön megemelve az adagot 30-35 dkg-ra:
2 dl tejszín, ez is 2.5 dl lett
fél evőkanál zselatin
kb. 50 ml tej(vizet használtam)

Az egész tojásokat a cukorral, vanília cukorral és aromával mixerrel kihabosítottam, majd vízfürdő  fölött egy habverővel kevergetve  addig melegítettem a habot míg kellemetlenül forrónak nem éreztem ha belenyúltam. Ezután jól lehűtöttem. Szobahőmérsékletű vajat kikavartam, hozzáadtam a tojásos habot, jól kihabosítottam ismét. Nekem ekkor még kiábrándítóan folyékony volt, fogalmam sem volt hogyan lesz ebből krém. Majd a lecsöpögtetett krémsajtot is hozzáadtam, robotgéppel egyneműsítettem.
A zselatint a vízzel elkevertem, majd oldódásig melegítettem.
A tejszínt keményre habbá vertem, hozzáadtam a tojásos krémhez, a kész krémből  1-2 kanállal a feloldott zselatinhoz adtam, majd folyamatos keverés közben lassan adagolva hozzákevertem a zselatint a tojásos krémhez.Az alsó lapot a tortagyűrűbe tettem, a krém felét ráterítettem, megszórtam a narancs darabokkal.
Aztán következő lap, kicsit megnyomogattam, hogy tömörödjön a krém-narancs elegy. Erre a maradék krém került és a narancs darabok. Mivel magasabb lett a tortám jóval, mint a gyűrű volt, így felső réteg krémet körbe raktam narancs gerezdekkel, ennek közepébe szórtam a narancs darabokat és leöntöttem egy csomag tortazselé és 2.5 dl szénsavas narancs üdítőből készült zselével. Legalább egy éjszakát dermedjen a krém és érjenek az ízek. Tapasztalatom: a narancstól másnap még semmi baja nem volt, de következő nap nagy valószínűséggel a narancs fehér héja, ami azért nem teljesen eltávolítható, kicsit adott az egésznek egy kesernyés ízt. Felvágva pedig így nézett ki:



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails