2010. február 20., szombat

Stefánia szelet


Ha több időm van, akkor nem fasírtot, hanem stefánia szeletet készítek.
Hozzávalók:
  • 1kg sertés darált hús
  • 5 keményre főtt tojás és 2 nyers a hús masszába
  • ízlés szerint:só, bors, fűszerkömény, piros paprika, fokhagyma (nyers, granulátum, krém..mindegy)
  • néha használok kész fasírt port is, abból 2 csomag kell és a többi ízesítő elhagyható akkor
A húst összekeverem a fűszerekkel,nyers tojásokkal, jól összegyúrom. Közben a tojásokat megfőzöm, kihűtöm, megpucolom. Én gyümölcskenyér formában szoktam készíteni, de akár őzgerinc forma is jó hozzá. Kiolajozom a formát, zsírpapírral kibélelem. Beleterítek egy réteg húst, rárakom a tojásokat.

Majd betakarom a maradék hússal. Sütőben szép pirosra sütöm. (a sütés kezdetén kb.40 percet alufóliával letakarva sütöm)

Zellerkrém leves-levesgyönggyel

 
Még a pofonnál is egyszerűbb, mégis nagyon hanyagolt étkünk ez a krém leves. Nővéremtől tanultam és most tovább adom.
Hozzávalók:
  • Egy nagyobb fej zeller
  • 1 liter húsleveslé vagy alaplé, ennek hiányában 1 leveskocka és 1 liter víz
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl tej
  • 1ek liszt
  • pici bors és kevés margarin
  • petrezselyem zöldje
A zellergumót megpucoljuk,apróra felkockázzuk és feltesszük főni az alaplével, kevés borssal. Nagyon kevés sárgarépát is adhatunk hozzá,de tényleg csak keveset, mert különben elviszi a zeller ízét és színét. Puhára főzzük, majd megturmixoljuk simára. Ha nagyon sűrűnek találnánk, akkor hígítsuk vízzel és sózzuk, fűszerünk utána, tegyük bele a diónyi margarint. A tojás sárgáját, lisztet, tejet keverjük simára és öntsük a turmixolt zellerhez. Rakjuk vissza és kicsit forraljuk meg, de csak az első rottyanásig.  Kevés,apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Melegen, hidegen, levesgyönggyel vagy pirított zsemlekockával is egyaránt finom.

Bakonyi (sertés vagy csirkemell) szelet

 
Ezt igazán az üzemi konyhán tudták nagyon jól elkészíteni, nagyon szerettem is,de sosem próbálkoztam meg vele.  Még nem a napokban megtaláltam egy diabéteszes receptes könyvben . Azóta sem értem ugyan, hogy a füstölt szalonnától hogyan lesz ez diabéteszes, de elkészítettem és egyszerűen fenséges volt. 
Hozzávalók:
  • 60 dkg szelet hús (eredeti recept szerint sertés, de én a csirkemell filét manapság jobban előnyben részesítem, főként, hogy ugyan annyiért kapom mind kettőt)
  • 15 dkg gomba
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej hagyma
  • 2 dl 12%-os tejföl (persze jó a 20 is hozzá)
  • 1 púpos ek liszt
  • kevés fűszer paprika
  • só, olaj 
  • 2 ek lecsó (ennek hiányában kevés paradicsom és zöld paprika, amit a hagymával, gombával lepirítunk)
A húst szeletekre vágjuk, ha sertés, akkor kicsit kikloffoljuk, sózzuk. Majd kevés olajon mindkét felét jól átsütjük, kiszedjük egy tányérra. A maradék olajon a hagymát üvegesre fonnyasztjuk és beletesszük az apró kockára vágott füstölt szalonnát és kisütjük. Ha kész,erre megy a megtisztított és összedarabolt gomba, amit picit sózunk (tényleg óvatosan, mert a szalonna is lehet kicsit sós) és lesütjük. Egy kevés pirospaprikát dobunk rá, gyorsan felöntjük vízzel (kb. 2-3 dl) és rottyantunk rajta párat. Ha már ez is meg van, akkor a tejfölt és a lisztet kikavarjuk és és hozzáöntjük, kvázi behabarjuk. Kicsit besűrűsüdik, krémes állagú lesz. Ekkor visszahelyezzük a húsokat a mártásba, még forralunk rajta kicsit és kész. Én párolt rizst szoktam hozzá tálalni, ahogyan a képen is látszik. Fontos, hogy a szalonna füstölt legyen és ne a sima fehér sózott, mert a füstölt íz ad neki igazi értelmet! :))

2010. február 19., péntek

Borsos tokány krumplipürével és savanya ubival

Egyik nagy kedvencem és ehhez képest mégis nagyon ritkán készítem ezt a tokányt. Nem olyan régen a nagy "mit főzzek ma?" tanácstalanságomban ez jutott eszembe, no meg azért is, mert az egészhús, ami itthon volt, nem volt több 50 dkg-nál. Ugorjunk akkor neki:
Hozzávalók:
  • 50-60 dkg szép sertéscomb vagy karaj
  • só, bors, olaj
  • kevés liszt, víz
Krumplipüréhez:
  • 1.5-2 kg krumpli
  • 5-6 dkg margarin
  • tej
Mindenek előtt érdemes a krumplit megpucolni és kockára vágva kicsit sós vízben feltenni főni. Közben elkészíthetjük a tokányt.
A húst-főként ha comb-a zsírtól, hártyáktól megtisztítjuk és kisujjnyi csíkokra vágjuk fel. Serpenyőben kevés olajat fevítünk, majd beletesszük a húst, sózzuk és kicsit erősebben borsozzuk (ne essünk azért a ló túloldalára!). :) Pirítsuk le, majd öntsük fel egy kevés vízzel, lefedjük és fedő alatt pároljuk. Mikor már majdnem éppen puha a hús, akkor lesütjük zsírjára, rádobunk egy ek. lisztet, összeverjük és felengedjük 1-1.5 dl vízzel. Kicsit besűrítjük és kész is.

Ekkorra a krumplink is megfő, leöntjük a levét, még forrón áttörjük és hozzáadjuk a margarint. Mikor elovadt a margarin, kevés tejet adunk még hozzá. Annyit-mindenkinek saját ízlése szerint-hogy az állaga megfelelelő legyen. Nem egy ördöngős dolog egyik sem és már tálalható is. Persze köretnek jó hozzá párolt rizs is, de valahogymi pürével szeretjük.

Rakott tészta avagy milánói másképpen.

 
Elég nyughatatlan fajta vagyok, mindig szerettem kísérletezni-ésszerű határokon belül-így megunva a sima milánói makarónit- no és mert nem volt itthon makaróni tészta és lusta voltam boltba menni-így gondoltam egy merészet és durum tésztából készített toll vagy penne, ki hogy ismeri, tésztát főztem ki.Innen majd nem minden a szokásos...Vagy még sem? :)) Jöjjön akkor a recept, ahogy én szoktam.
Hozzávalók:
  • 70-80 dkg darált sertéshús (én combbol szeretem, mert nem eszik a gyerekek a zsíros húsokat)
  • 1 fej vöröshagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 csomag milánói fix por (de nem főben járó vétek az sem, ha bolognaival készítjük el!) 
  • kevés piros paprika (őrölt)
  • olaj
  • 25-30 dkg reszelt sajt
  • 1 csomag (50 dkg-os) penne vagy toll tészta
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom és kevés olajon egy serpenyőben megfonnyasztom. Majd ha már jó, hozzáteszem a darált sertéshúst (nagyon utálnak érte, de én kétszer szoktam átdaráltatni a húst), kevés sót dobok rá, borsot és kifehéredésig pirítom a húst. Mikor ez is meg van, akkor teszek rá egy kevés piros paprikát, majd gyors keverés (ugye a lángról, hőforrásról erre az időre leveszem) és felöntöm 2-3 dl vízzel. Eddig tulajdonképpen úgy jártunk el, mintha pörköltet készítenénk. Aztán hozzáadom az egy tasak milánói fix port, jól elkeverem, ha nagyon besűrűsödne, akkor még kevés vizet adok hozzá. Mehetne bele darabolt gomba (mikor a hagymát lefonnyasztjuk azzal egy időben) de nálunk a gyerekek ki sem állhatják, így azt hanyagolom. Mielőtt kész lenne, pici fokhagyma granulátumot is szórok rá, de tényleg csak egy csipetnyit! Aztán veszek egy nagy tálat, amiben összekeverem a kifőtt tésztát és a szószt. Jénai tálba öntöm, eligazgatom.
 
A gasztronómiai élvezetek fokozása miatt gazdagon megszórom még reszelt sajttal. Majd sütőbe teszem és kb. 160°C-on addig sütöm, még a sajt a tetején szépen pirulni nem kezd. 

Gyakorlatilag semmi extra nem kerül bele, csak annyi mint egyébként, de mégis teljesen más ízvilágot kapunk attól, hogy a dolgokat még egy kicsit összepirítjuk. Aki nem készítette még el ebben a formában, annak javaslom, hogy legalább egyszer próbálja meg így is. Megéri! :)

2010. február 18., csütörtök

Szalagos farsangi fánk, nem csak farsangra!

Ahogy az már nálam lenni szokott, sutba dobva minden eddigi bevált és kevésbé bevált receptem, az interneten kerestem szalagos farsangi fánk receptet. Rögtön a kereső által elsőre kidobott recept szimpatikusnak tűnt, az lett a befutó és mivel annyira tuti fánkot kaptam belőle, ezért úgy döntöttem, felveszem a receptjeim közé és megosztom veletek, valamint jó szívvel ajánlom nektek is!
Tehát:
 Hozzávalók (kb 21 db fánkhoz)
A fánkhoz:
500 g liszt
200 ml tej
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárga
A sütéshez:
olaj
A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor
A tészta hozzávalóit a szokásos sorrendben belepakoltam a kenyérsütőm üstjébe, a legvégén-mikor már dolgozni kezdett a masina-hozzáadtam apránként a felolvasztott, lehűtött margarint.   Nem vártam meg a program végét, csak az első kelesztés elejét, akkor kiborítottam egy  nagyobb jénai tálba a tésztát, letakartam és meleg helyre tettem kelni. Kb. másfél-kétszeresére kell megkeleszteni. 
 
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtottam ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval(talpas pohár) kiszaggattam a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrtam, újra kinyújtottam, és kiszaggattam. A fánkokat 10 percig pihentessük!
 

Majd a fánkok közepét az ujjammal elvékonyítottam.  

Kis adagokban sütöttem ki a forró olajban. Az első oldalát 2-3 percig sütjük majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. Lényeges: A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak. 
 
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük (én egy szalvétával bélelt szűrőbe szedtem ki, majd onnan tálcára).
Majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk. (lásd: A kezdő képen a cím alatt! :))  )



2010. február 17., szerda

Szolgálati közlemény

Tiramisu tortára vágyók figyelmébe ajánlanám, hogy csütörtöktől a Lidlben akciós lesz a mascarpone sajt! 3 doboznál azért már nem mindegy...nekem legalábbis. :))

2010. február 15., hétfő

Elkészült a Feketeerdő tortám...recept is jön hamarosan! :)))

 
Jó lett, finom lett, bár kell majd dolgokon változtatnom, de sikerem mutatja, hogy már csak 6 szelet van a 20-ból. Igyekszem a receptet is minél hamarabb feltenni.

Tehát akkor az ígért recept: (Hosszú lett, de ne rémítsen meg senkit!) :))
Azzal kezdeném, hogy ugye több kiválasztott recept is volt a netről, hiszen még sosem készítettem ezt a tortát. Igazából arra sincs logikus magyarázat, hogy miért ezt a tortát választottam. :) A tészta tökéletes lett, de a töltelékeknél elcsúsztam kicsit. Kezdjük akkor a piskótával.

Hozzávalók és elkészítés:
  • 15 tojás
  • 15 ek cukor
  • 13 ek liszt
  • 3 ek holland kakaó.
A tojásokat szétválasztom és a fehérjét a 15 ek cukorral habosra keverem. Majd beleteszem a sárgákat és így is kavarok még rajta gépi habverővel párat. A lisztbe beleszitálom a kakaóport (azért javasolt a holland, mert az erősebb, sötétebb, és szebb, csokisabb tésztát kapunk és nem mellékesen az íze is jobb) és apránként hozzá adagolom a tojásos-cukros masszához. Egy 26 cm átmérőjű csatos tortaformát sütőpapírral kibélelek-csak az alját!-a permét nem zsírozom és lisztezem(!). Beleöntöm a kész masszát és előmelegített sütőben kb. 160°C-on 15 percig sütöm, majd lentebb veszem 150-re. Légkeveréses sütőről beszélünk. Tűpróbáig sütjük. Mikor kész, akkor nagyon vékonyan meghintem liszttel a tészta tetejét és a lapot is, amire leborítom. A teteje kerüljön alulra és kicsit súlyozzuk le, ha a közepe felpúposodott volna. Még mindig a csatos formában van a tésztánk és ebben is hagyjuk kihűlni!! Ha kihűlt, a szélét vágjuk körbe késsel, csatoljuk le a formát, vegyük le az aljáról a papírt. Most jön a lap 3 részre vágása. Nos, ez nekem eddig sosem sikerült szépen, olyan volt a vágás, mint a hullámvasút, ami a torta felszelésénél ugye nem volt túl mutatós. Ezért aztán mindig külön lapokban sütöttem meg. Most ennek vége! A megoldás a damil vagy valami extra erős cérna. (Javaslom inkább a damilt.) A tortát szemre 3 részre osztjuk. Az első lapnak megfelelő magasságban a torta lapot körben bemetszem úgy 0.5 cm mélységben. Mikor körbe értem, akkor jön a damil. Körbevezetem a bemetszésen és mikor magunk előtt van mind két vége, akkor keresztezve a damil végeit (mintha csomót akarnánk kötni, csak nem bújtatjuk úgy át egymáson) elkezdjük húzni. Ezzel a művelet végére át is vágtuk a torta lapot és arányos szeletet kaptunk. Ugyan ezt megcsináljuk még egyszer és kész a 3 lap. Hihetetlen, de működik a dolog!!! :))
 

 


Krém: (én már a módosított verziót írom le)
  • 6dl meggylé ( 2 üveg befőtt)
  • 2 csomag vanília vagy tejszínízű pudingpor (főzős)
  • 10-15 dkg cukor
  • 1 literes HULALA tejszín
  • 2 csomag habfix
Díszítéshez:
  • 1 tábla ét tortabevonó vagy étcsoki
A 2 üveg meggybefőttet szűrőbe öntöm és lecsöpögtetem. Kb 25 szemet szemet a szebbekből félre teszek. A felét  kicsit összedarabolom a másik felét egészben hagyom. A befőtt leve kb. pont annyi, ami nekünk kell. A nagyjából 6 dl levet csomómentesre kikavarom a pudingporral és a cukorral. Mikor már jó sűrű (értelemszerűen az lesz, hiszen egy csomaghoz 0.5 liter kellene) akkor hozzákeverem az összeaprózott, lecsepegtetett meggyeket. Fogom az első tortalapot és megkenem a pudingos krémmel. (Érdemes töltés előtt megkóstolni és akinek nem elég édes, az még tehet hozzá kevés cukrot, édesítőt) Én ezt úgy csináltam, hogy visszatettem a lapot a tortaforma aljára, könnyebben mozgatható így és a peremét is visszacsatoltam. Majd a meggyes krém tetejét megrakjuk a maradék egész szem meggyekkel. A tejszín felét-vagy 4 dl is elég-felverjük kevés cukorral, de tényleg nem sokkal mert már egyébként is édes. Ugyan a HULALA tejszín nem esik össze még pár nap múltán sem, de azért én belekavartam 1 csomag habfixet is. Ennek a habnak a felét a meggyes krém tetejére kenjük. Majd jön a következő lap, a maradék meggyes-pudingos krém, rá a meggyszemek és megint a tejszínhab. A tetejére az utolsó csokis lap következik. Én ezt nem tettem, de most már úgy csinálnám, hogy kevés meggyes krémet a tetejére is hagynák. Mikor kész, akkor én hűtőbe tettem és másnap díszítettem.

A maradék tejszínt-szintén elég 4 dl is szerintem-felvertem, újabb csomag habfix is ment bele és a torta tetejét megkentem habbal, majd az oldalát is körbe kentem tejszín habbal.  a tetejére étcsokit forgácsoltam. Ez többnyire nem szokott szépen sikerülni, mert a forgácsolás közben a kezemben megolvad a csoki. Viszont nem rég vettem egy sajt reszelőt vagy inkább darálót és annak van egy olyan betétje, ami erre a célra is kiválóan alkalmas.

Így szépen meg lehetett a csokit forgácsolni vele, a nélkül, hogy elmancsoltam volna. Jó bőven, gazdagon tegyünk a torta közepére csoki forgácsot, csak akkora sávot hagyjunk el a szélétől, amit majd habrózsával díszítünk. A tetejére meghagytam annyit a habból, hogy habzsákba tettem és 20 habrózsát nyomtam körbe a tortára. (Ennyi lesz a szelet is) A tetejére egy-egy meggyszemet tettem, amit előző nap zselatinba(főzős) belemártottam, tányérra raktam. Ettől szép fényes lesz a gyümölcs, szebben mutat, de elhagyható művelet. A torta oldalán a habot villával meghúzogattam és kész is a szülinapi(vagy bármely eseményre készült) torta. Jelzem:fele olyan macerás és hosszú sincs a művelet, mint leírni, elolvasni!!! :)) Bátran vágjon bele mindenki, mert tényleg könnyebb, mint hinnétek és nagy sikert hozó torta! :))


Amit még javasolnék: Szerintem a 15 tojásból kicsit vastag, fújtós tészta vastagságot kapunk, tehát ebbe a torta formába legközelebb én azt hiszem csak 12 tojásból készítek tortalapot vagy a másik lehetőség, hogy nem 3-ba, hanem 4 lapba vágom fel. A recept szerint a meggyes krém betöltése előtt a lapokat meg kell locsolni cseresznye pálinkával ...én ezt nem csináltam pl. de lehet, hogy ez is dob rajta és kevésbé száraz a csokislap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails