2009. május 15., péntek

Egy gyors ebéd


Ismét sertés hús volt a menü. Most kirántottam a combszeleteket a nagylányom meg összedobott egy kis salátát, lévén, hogy fogyózik, diétázik. Komolyan jól laktam, pedig az adag csak annyi és az volt, ami a képen látszik.A saláta sima fejes saláta volt eltépdesve kisebb csíkokra, retek felcsíkozva, vöröshagyma szintén csíkra vágva és egy kis konzerv kukorica. Az öntet azt hiszem fokhagymás volt.

Sajtosrúd


Ez is egy másik nagy favorit a családban. Bevált recept és gyors, még a nagylányom is eltudja készíteni.
Hozzávalók: 40dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 2 kávéskanál só, 3 tojás, sajt.
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. mikor már elég homogén anyagot kaptunk, akkor hozzáteszem a sót, sütőport és a 3 tojást. Egy jól kezelhető, de nem ragadós tésztát készítünk, amit kinyújtunk kb. 0.5 cm vastagra. Én derelye szaggatóval felcsíkozom, margarinnal kicsit megkent tepsibe rakom. Megkenem felvert tojással a tetejét pedig megszórom sajttal. Gyorsan megsül, nem érdemes hosszabb időre felügyelet nélkül hagyni. :)

Hamburger



Fiatal korom nagy kedvence volt a hamburger és igazából még most sem vetem meg. :) Az, hogy itthon házilag készítem, annak két oka van: 1, Nincs olyan hely a városban ahol igazán készítenének finom hambit 2, Sokkal olcsóbb és ez egy 5 tagú családnál nem elhanyagolható momentum. A házi készítésű meg csak részben helytálló, mert minden alapanyag ugye boltban vásárolt. :) Én a Lidlben kapható hambi húsra esküszöm és a bucikat is ott veszem. Aztán saláta, uborka, paradicsom, gomba, sajt és némi kechup, majonéz. A siker garantált és egyszer kiszámoltam, hogy egy hambi így 150-180 ft-ba jön ki, attól függően, hogy esetleg mit kapok akcióban. :))

Borzas-, vagy búboshús



Nem olyan régen igazán szép és akciós sertéscombot sikerült vennem. Régen nagyon szerettem ezt a kaját, hát ez lett belőle:
Én sertés combból készítettem, de lehet csirke-, vagy pulyka mellből is készíteni esetleg karajból. A család létszámának megfelelő mennyiségű hús, amit nem túl vékonyra kikloffolunk. Sózzuk, borsozzuk esetleg vegetázzuk, majd kiolajozott tepsibe fektetjük.
A töltelék nekem így készült: 2 kis doboz májkrém, 2 tojás, só, bors, fél fej vöröshagyma lereszelve, petrezselyem zöld(ez éppen szárítottal készült), és annyi zsemlemorzsa, hogy azért ne legyen túl kemény a massza. Igazság szerint ez vízben áztatott zsemlével szokás csinálni, de én gyakran eltérek a szokott dolgoktól. :)) Ha kész, akkor ráhalmozom a husi tetejére, majd gazdagon megszórom reszelt sajttal.

Alufóliával letakarom és sütőbe teszem. 30-35 perc után leveszem a fóliát és készre pirítom. Köretnek krumlipürét, rizst tálalhatunk.

Sajtos-szezámmagos kiflik


Ezt a receptet egy napi lapban találtam. Már akkor megtetszett és azóta is gyakran sütöm.
Hozzávalók: 4.5 dl tej, 2 dkg margarin, 1 tk cukor, 2 tk só, 68 dkg liszt, 1 csomag szárított élesztő(én e helyett inkább frisset szoktam kb. 3 dkg-ot). Ezeket ebben a sorrendben a kenyérsütő üstjébe rakom, majd a dagasztó programon végig járatom. Ha meg van, akkor kinyújtom kb. 1cm vastagra és elsőbb nagyobb csíkokra darabolom, majd a csíkokat 3szögekbe vágom.

Lehet így is simán feltekerni kiflibe, de lehet a közepébe sajtot tenni. Kivajazott tepsibe rakom, megkenem vízzel és megszórom szezámmaggal(a sajtot ekkor még nem teszem rá). Légkeveréses sütőben 180C°-on sütjük és mielőtt elkezdene pirulni előtte még megkenem tojással és ekkor szórom rá a sajtosnak szánt kiflikre a sajtot is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails